GREKLAND och porten till ASIEN

Detta är mer tips till alla som ska till Samos eller funderar.

Jag var reseledare för Apollo år 2000 och njöt av denna underbara ö, det blev som mitt andra hem och längtar till nästa gång jag åker dit.

Samos turistdel är uppdelat i 2 läger: Pythagorion och Kokkari.
Pythagorion är den del där party går att finnas medan Kokkari är lugnet själv. - Men är det så enkelt? Självklart inte, det är ju grekland!

Man landar på Samos flygplats som ligger några km från Pytagorion och Ireon, det är en flygplats från 80-talet. Liten sådan, men med förfriskningar och det mesta som behövs för att få ett trevligt första intryck. Vid landning cirkulerar planet oftast ett halvt varv innan det landar och man får se denna vackert gröna ö som bäst!
Både taxi och buss går från flygplatsen till Pythagorion och vidare till Samos stad. Samos stad är "huvudstaden" och det är där man finner mer matbutiker och affärer, större delen av de bofasta har sitt hus och jobb där. Eftersom Samos ligger bara nån km från Turiket, avgår färjor till Kushidaze flera gånger per dag och tar några timmar. Vad som finns där att göra kommer jag till lite senare.

Ta sig runt ön går att göra på flera sätt, med buss säger man så här:
I grekland får man vänta 10 min extra på bussen, i spanien upp till en halv timme och i Egypten kanske den aldrig kommer. Det ligger något i detta, då jag arbetat i alla tre länderna.
Bästa sättet är som oftast vespan!
Vespan är liten och billig, den tar sig lätt upp och ner på Samos kraftigt kupperade bergskullar. Men var försiktiga, vesporna är snabbare än våra mopeder, kan komma upp i 100km/h vid körning i nerförsbackar!
-Hjälm är det lag på och alkohol är det faktiskt nolltollerans på!
Vad är då värt att se på Samos, körande på en Vespan?

Jag har några ställen som är ett absolut måste och det går lätt att göra på egen hand!
Utgå från Pythagorion, bor ni där kan ni med lätthet börja med det som är närmast. Vattentunneln som högs inne i berget under Kung Pythagorio. Den finns mot bergväggen i staden och gav ev belägrade stadsbor vatten innanför stadsmurarna. Det låg faktiskt en ringmur runt staden och ett av tornen finns kvar uppe mot toppen av berget - syns uppmot vänster av staden. Inne i staden har en utgrävning på gått under flera år, det är den gamla delen som kartläggs, fanns förr en mosaik del utrgrävd att se på plats, men vet inte om den finns kvar idag. Den delen ligger mitt i staden på väg i riktning mot Psili Amos. Psili Amos är öns klassika badstrand, dit åker bla öbefolkningen på söndagsutflykter. Det är lite småknepigt att hitta dit, visst finns det några små "gatu" skyltar, men lätt att köra fel. Men det är en av få stränder som har riktigt fin sand och man ser Turkiska fastlandet från den stranden, barn vänlig är den med, för jämför man med Norra sidan så är det oftast mindre vågor.

Nu till utflykten. Från Pythagorion åker ni till Ireon, utanför byn finns Heras tempel. Det skulle blivit ett av världens underverk om inte sankmark gjorde att det ej blev färdigt, jordbävning, brand och plundring hjälpte också till. Nu står bara en pelare rakt upp i skyn. Den sägs sparades enbart för att plundrare av marmor, skulle använda för att ha som riktmärke via sjövägen!
I Ireon finns det land skjöldpaddor i floden som oftast är uttorkad. Annars tycker jag att den byn kan hoppas över.
Upp för bergen finns det biodlingar och fina utsiker över Medelhavets vidder. Det går att ta Vespan/bilen upp mot byn Chora - Chora betyder By och det finns en Chora i varje ö man besöker. Där har de öns enda utomhus biograf (fanns en i karlovassi, men är borta nu har jag för mig) och det finns riktigt goda pizzor att beställa till filmen, efter pizzan får man friterade godsaker i honung. mm
Från Chora kan man ta sig upp till öns högsta topp, det är slingrit och grusiga vägar, jag tycker att en picknick med getost och vin på topppen är väl värt en timme att avvara.
Ner för berget igen så börjar Samos stad att synas, den ligger i en djup vik och har gjort det sen antiken. Där finns det god mat och tid för shopping i stans alla affärer. Ett lite större museum finns där med några snygga statyer.
Ta nu kustremsan till Kokkari, som betyder "liten lök" på grekiska. Det är mitt favoritställe, små gator och små hus - målade i vitkalkat och azurblått- Vackert! Massa goda fiskresturanger. Badet är dock sådär, rullstensstränder och höga vågor får man räkna med!
Nästa stopp är lite längre bort - Näktergalsdalen. En urskog på en bergssluttning, där rinner en bergsbäck och de höga träden svalkar.
Finns en resturang där och ta en Ozo till fåglarnas kvitter är något för en riktig filosof!
Karlovassi är nästa by och ligger på den nordvästra delan av ön. Det är en "industri" by, eller skulle ha blivit om allt gick bra. För jag tycker nog att utvecklingen har stannat upp där under hela slutet av 90 talet. Där finns det krukmakeri att besöka och en mycket, mycket liten- vacker kyrka att besöka. Den är belägen på toppen av en kulle och funderar Du på att förlova dig, är det stället att besöka!
Nu är norra delen avverkad och dax att åka över igen till andra sidan!
Mitt över i bergen finns ett mycket gammalt kloster. Det sköts av en munk och en nunna. Berättelsen säger att att de var ett kärlekspar under deras ungdom, men efter förbjuden kärlek, gjorde att de 2 sökte en religös väg men då i samma kloster- Så de kan fortfarande träffas i smyg. Om det är sant, vet jag inte. Ett rykte är oftast ett rykte, eller?
Nu ner för berget igen och kanske stanna vid nån av Samos alla hundratals stränder, tills det är dax att skymta Pythagorion bakom Apelsin fälten i Ireon.

Ett sista tips:
Tänk på att vi är enbart besökare, visar man respekt och med öppet hjärta - motags man med all den kärlek som Samos har!

Har ni frågor eller bara vill prata dela med er av Samos, skicka mig ett mail:

Nu till chansen ni har, att besöka Turkiet- Porten till Asien!
Båten avgår som jag sa från Samos stad.
(Jagar ni pass stämplar så får ni be om en sån, för över en dag stämplas inte passen - nått jag reagerade på..)
Båtarna brukar vara fulla av folk, men de avgår rätt ofta. Var bara noga med att inte missa sista båten "hem" bara! Nått som jag också vill säga är tullen, efter en viss kostnad på Turkiska varor blir det skatt vid införsel till Grekland. Vad gränsen ligger på kommer jag inte ihåg, men fråga!
Båtresan tar några timma och det finns inte så mycket att göra på båten, utsikten tröttnar man på och det som jag alltid gör när jag åkte över var sova, eller göra en Titanic vid fören..
Väl framme i Kushidaze..
Passerar ön med en borg på och löper in i hamnen. Jag gillar Medelhavshamnar, tänker man på Antiken dagar - vet man att historia har skapats överallt och kanske just där Du står, har viktiga saker bytt ägare eller information. Kanske berättades att TRoja står i lågor, eller att Alexander den store ligger för döden- Då reses mina nackhår!
Genom passkontrollen går det snabbt och vips så står ni i Turkiet. Staden är turist anpassad, men det som slår en är att jobbiga försäljare dyker upp först närmare bazzarerna. Jag propsar på Shopping! Chansen för att göra fynd kanske inte ter sig så stora när man vet vilka % de lägger på. Men jag tycker nog att alla ska pröva att pruta, det bor en Turk i alla säger jag! En rolex kopia behöver inte bli dyrare än 100kr, eller 2st Peak tröjor 250kr. Men ta en titt på lädret, Kushidaze är känt för sitt läder och det vimlar av butiker som har "special price" just för dig!
Vad är det då som jag tipsar till Turister, varför tycker jag att färjan över är ett måste?
Jo, enkelt!
Efusus/Efesos! Ta alla antika städer, vad de har att erbjuda och slå dem samman!
Det går att ta bussen dit eller hyra bil. Men enklast är nog att hoppa på en guidad tur från Kushidaze. Då får ni späckad information redan vid start och det behövs.
Efusus som jag vill skriva det, var en av de viktigaste hamnar under antiken. Svårt att tro det, men långt inne i bergen ligger ruinen, med inte en tillstymmels till vatten. Hamnen slammades igen för länge sedan och staden fick då mindre betydelse!
Redan någon km ifrån målet ser man stadens stolthet - Teatern som ligger "ingrävt" i berget och är ett av de större jag någonsin sett.
Stadens huvudgata är framgrävd och sträcker sig från buss stoppet/ biljett kassan, ända ner till antika biblioteket. Gatan var flankad av butiker och varje butik sponsrade med en egen mosaikgata utanför. Därför, nu i dag, kan man gå vid sidan av brokiga "mattor" av olika slag längs hela vägen! Är inte hundra, men tror att det är världens längsta, helt bevarad mosaikväg. Nere vid biblioteket går det en skröna (som det oftast gör har jag märkt), att ståthållaren i staden hade sponsrat biblioteket om att bygga en gång under torget till staden horhus. Då kunde han i skydd av mörker och tunneln, krypa till nattens orgier. Staden hyste många folkslag och religioner. Kopter, kristna, romare, egyptier och så vidare - vilket man ser på de inskriptioner och föremål man hittat. Medusa staty, rikemansbostäder, koloner, teater, toaletter- allt finns där, så låt er fyllas av antikens atmosfär och besök Efusus.
Ett tips: finns flera fikon träd att snylta från. Ta en hand full och slå dig ner på en nervält kolon och tänk på vad denna resa har betytt för dig!

Trevlig resa!

Har ni frågor eller bara vill prata dela med er av Samos eller Kushidaze, skicka mig ett mail: radiation.protection@hotmail.com