EGYPTEN - Solens rike

Som reseledare har man massa tips att ge på plats, nu efter några år, hoppas att jag fortfarande kan hjälpa er att få just Den resan ni vill ha.

Land: EGY, Egypten
Språk: Arabiska
Huvudstad: Kairo
Befolkning: 77,505,756
Valuta: EGP, Egyptiska pund
LandsN: +20

Egypten är ett magiskt land på många sätt!
Redan under Grekernas tid pratades det om det rika landet- På spannmål, kultur och ett erkänt maktcentrum. Men under alla tider har faktiskt det afrikanska landet fängslat besökare- Romare, Turkar osv. Visst slutade Egyptens storhet och välfärd efter år av plundring av romare och faraonisk dynastin slutade att existera, men det mystiska försvinner aldrig.
Denna berättelse är en hjälp för er som åker första gången, eller för er som missat någon utflykt. - Och försöka hjälpa er att undvika klassiska misstag.

Bästa tid att resa dit är under Svensk vinter, sommartid är det på tok för varmt. Man åker inte dit för att festa, nu tror visst ryssarna att det är så för de är överallt, men man åker dit för sol och bad, samt historia!
Med det sagt, låt oss gå vidare :

Hurghadas flygplats:
Den ligger ute i öknen, några km utanför staden. Banorna underhålls från sanden och det kan man se runt banorna, högar av sand. Det är en stor flygplats, men tråkig och sliten. Tänk på att ha EGP med er redan vid start, ett visum skall kvitteras ut och redan nu kan man märka av det korrupta i kösystemet (det går att muta sig fram).
Bussarna är inte framkörda, utan finns några 100 meter ifrån. Taxi går det lätt att få tag på om ni åker med enbart flygstol, men var noga med att bestämma Taxi pris innan ni börjar köra.
Mellan flygplatsen och bussarna springer ungdomar och vill hjälpa till med att bära bagage, de är hjälpsamma till bussen men vill sen ha pengar! De ger sig inte när man säger nej första gången, utan efter 4-5 nej, då ger de upp och frågar nästa turist. -Var bestämda!
Från Flyglatsen utgår bussarna till - Hurghada, El Gona och Sharm Ash Shaykh. Men jag ska hålla mig till Hurghada, eftersom det tillhör det vanligaste resemålets start.
Hurghada:
Turist staden är i ständig uppbyggnad, från fattig fiskby till storslagna palats på bara några år tionden. Inte ovanligt att det byggs 20-tal hotell samtidigt! Hotellen ligger tätt längs rödahavet, följer en huvudväg genom staden som är uppdelad i gamla och nya stan. Det finns det mesta att få tag på, men varje gång så är det en prövning på tålamodet: Både på envisa försäljare och språket.
Viktigt att säga, det är vid ankomst- att man har 24 timmar på sig i taxfree innan ert visum "går ut", sen får man köpa dyr alkohol på krogen sen. Taxfreen ligger i "gamla" delen av Hurghada och heter Pyramid, det är en pyramidformad byggnad. Roligt att säga om den är att t.o.m Araber kan vara sugna på alkohol, står Araber bakom knutarna och frågar om turister kan köpa ut åt dem.
Maten är turist anpassad på flera ställen och det finns Mcdonalds. Mina turister frågade alltid om det går att undvika att bli magsjuk. Jag svarade så här på den frågan: Utgå från att du Kommer bli magsjuk, om du så lever på Mcdonalds så kommer du bli magsjuk. Så, njut av egyptiska köket (som är riktigt bra)!
En grej att inte missa är den gamla delen, där finns det utomhus marknader som kanske ter sig mysko i våra europeiska ögon, de hugger av huvuden på kycklingar mitt framför ögonen på oss och det ligger skräp överallt. Men, det är en sådan atmosfär! Skulle kunna inbilla mig att det sett ut så i alla tider där.
Badet är förstås fantasktisk:
Gillar man att snorkla och kan undvara fantakstiska korallrev längre ut, så finns de flesta fiskar bara ett steg ut i vattnet! Alla regnbågens färger och de är vana att bli matade av hotellgäster, ta med lite av frukosten ut så får ni se.
En varning:
Allt liv är tabu att plocka upp och kan straffa sig! T.o.m snäckor skall man helst låta ligga kvar på botten! Men vill man åt rika rev måste man tyvärr långt bort med båt, vill man under vattnet men inte vågar ta tuber på sig finns det miniubåtar som kommer ner en 6 meter under ytan.
Ta sig runt Staden:
Det finns små Dolmusar (minibussar), det kryllar av dem och åker från A-Ö. Men det kan hända att man får byta en gång mitt i staden, för att ta sig vidare. Noga med, som alltid att är räkna era växelpengar efter betalning. Betalning sker efter resans slut och kan slår till i taket eller ropar så stannar dom, lägger man en sedel i betalning, får man 10 tillbaka i småsedlar. Alltid, får man förliten summa tillbaka och Alltid, har de rätt summa i andra handen. Bara att stå med ena foten innanför och räkna pengarna! - De tycker det är helt ok och väntar snällt med resten av summan redo.

Utflykter och resemål:

Här tar jag upp -
Luxor
Kairo
Konungarnas dal
Hatshepsut
Beduiner
Kairo museum

LUXOR:
Från Hurghada går det buss karavaner och de startar runt 02 på morgonen, beställ via din resebyrå. eller på plats. Men det avgår alltid en karavan, då det är enligt lag att man måste åka samlad trupp. En beväpnad jeep fram och bak följer Karavanen till Luxor. Mycket är för attentatet som var på 90-talet i Hatshepsut tempel. Egypten är uppdelad som i olika Län och gränserna är i många fall beväpnade. Men det är inget att vara orolig för, så har det varit under lång tid och allt sker automatiskt. Nackdelen är för Beduinerna som har svårare att förflytta sig mellan de olika familjelägren. Men ska berätta mer om det sen.
Ungefär en timme innan man kommer fram till Nilen vid Luxor börjar Öknen skifta från sand till grönt. Har man varit länge i Egyptiska sandlådan kommer det alltid en tår på min kind när jag ser Nilen. För Nilen kallas livets navelsträng och i mitt hjärta finns den alltid nära!
Luxor är en stor stad i mina mått och är mycket trevligare än Kaíro. Här åker man som turist för att se Karnak templet eller utgår härifrån för att se Konungarnas dal. Men det finns mer att göra, en tur på nilen eller gå i bazarer är något av man många vill göra.
Karnak är ett tempel som har varit av stor betydelse. Som viktigast höll templet 10.000 präster och Ramses II själv invisterade stora pengar där och Alexander den store skall också värnat om platsen. Har ni sett Agata.K film "döden på nilen", så är det extra nerv pirrande att zickzacka mellan tempelpelarna och titta upp mot tempel taket och gissa vart boven stod och kastade ner en stenblock, uppgift för att krossa!
Luxor är mycket närmare än Kairo resa och Karnak och Konungarnas tillsammans är mer värt att se- åk dit!

KAIRO:
"Afrikas huvudstad" kallas den och med all rätt!
Så mycket folk och rörelse, en i sanningen stor storstad.
Det sades att det gick 4 bilar per invånare och stämmer säkert nästan, bilar överallt och man trafikstockningar är något som hotar alla bussresor. Kairo finns det massor att besöka, men tänker hålla mig till det som ger mest intryck. Börjar med Giza plattan.
Redan långt innan man kan se byggnader i detalj så ser man Pyramiderna klart och tydligt (om inte smogen skymmer den dagen). Det är Cheops som är kändast och klart den som ger bäst intryck. Det gick rykten att spetsen var klädd med en diamant eller guld beklädd topp, om det sant vet jag inte. Men den tillhör underverken förstås, med all rätt. för de som vill gå in i pyramiderna brukar det gå bra, mot betalning, Cheops har varit stängd flera gånger dock.

Det som mer är värt att se där är:

Döds templet
Båt museet
Sfinxen
Akta för att bli lurade som vanligt, finns kamelturer som oftast blir dyra när de lurar ut en en bit i öknen. Vykortförsäljare finns här med!

Kairo museum:
Det besöket ger mer än Pyramiderna och har världens bäst samlade föremål från dynastierna! Tänk på att åka tidigt om ni åker utanför grupp. Dödsmasken är bara för fräckt att se, ha gärna en guide (eller hyr mig).
Här finns över 100.000 föremål och blev byggt på 20-talet.
Personligen tycker jag mest om papyrus avdelningen!
Vad det kostar att besöka det idag:

Biljett:
20 L.E vuxna 10 L.E barn 50 SKR

Mummies Rummen:
1- 40 L.E för vuxna. 120 SKR
2- 20 L.E för barn.
Muséets mumiekammare finns kropparna av 11 royaliteter.

Sen kostar det extra för att få ta kort.

Öppetider:
Från 9:00 - 14.00
Passa på att besöka den stora mosken också:
Al Azhar-moskén.... vacker!!!


KONUNGARNAS DAL:
Ojoj, gillar man antik graffiti har man kommit rätt. Denna dal behåller sin mystik, fast det springer omkring alla sorters turister där. På topparna stor det beväpnade vakter, också en del av attentatet som var.
Från biljett kuren går det minitåg upp och det är en bra grej om du besöker dalen i sommar hettan, då tempen går upp mot en 60 grader.
Faraonerna begrades i pyramider innan, men de blev plundrade flera gånger om. De behövde en kropp att återvända till och en orörd grav var ett måste. I panik kan sägas letade de efter andra lösningar. I denna dal med en "pyramid liknande" topp begrades de i uthuggna gångar i berget. Amon präster med vakter skulle hålla plundrare borta, men både korrupta präster och senare faraoner plundrade dem redan på deras tid. De som är mest kända är: Ramses III och tutankhamun. I biljetten ingår det 3 olika grav besök, inte så lätt att välja alla gånger vilka gravar man skall ta, men de två jag nämnde är viktiga, Ramses den 3 är vackrast utsmyckad och ja den andra vet ni nog.. eller?
Tar det lite snabbt då.
Howerd.C letade efter denne unga härskare som ännu inte hittats. Forskarna hade hela kungalängden och alla gravar hade hittats, utom denna tonåring. De leta länge och finkammade hela dalen, tillsist lyfte de på en avfallshög som blivit där efter många års letande. Då stötte grävarna i trappsteg som ofta finns anliggande till gravarna. Efter att allt var utgrävt stod de vid de förbannelse sigillen och borrade ett hål. Carter lutade sig fram och kikade in, hans kollegia frågade vad han såg. Han svarade " jag ser underbara ting".

Hatshepsut:
Detta tempel ligger på vägen till Konungarnas dal och är med ett ord: magnefikt! Under flera år har det rustats upp av regeringen och börjar nu bli färdigt. Behöver igentligen inte säga mer, måste ses.

Beduiner:
Det finns utflyktsmål som innefattar beduiner. Ett/olika folkslag som är på resande fot kan man säga. Men med regeringens gränser har blivit mer bofasta vid en "oas" i öknen. Det har ställt till det för många och inavel är ett jätte problem. Förr när de reste mellan de olika karavanlederna utbyttes det giftemål och det gjorde att friskt blod fortlöpte. Nu ser man tydliga spår av inavel vilket är tråkigt. Värt att tänka på. Men nu till utflykten.
Det finns olika sätt att ta sig ut dit, bästa sättet är med jeep. Då välkomnas man till lägret och får se hur de lever, äta mat på beduinskt vis, en höjdpunkt är vid lägerelden se dem dansa. På vägen hem klättra upp på en sanddyn och se solen gå upp, vid en viss minut har solen sitt klimax och det är helt underbart att se!

Det var de utflykter som jag tycker man skall koncentrera sig på.

Egypten är ett land som är olikt oss i kultur, men ta det med i bagaget, så kommer ni kunna ta Egyptierna lättare och ni kommer få en minnesvärd resa!
Hoppas denna guide har varit till hjälp för er, har ni några frågor eller nått som är otydligt- tveka inte att skriva på gästboken eller maila mig : radiation.protection@hotmail.com

välmött där ute i vida världen