Planen
Matlagning ombord
Viktiga datum
Båtvänner
Äventyrs galleri
Min båt
Besökande gäster
Livet på båten
Länkar
Loggboken
Kartor och rutter
Hur man kan följa med
Förberedelser
Vart är jag nu
Varför jag seglar
  Dates and Time Weather and Wind Pressure Distance made (total) Some text about what happend on Freedom this day
10-06-04 15:00 SE, 2 m/s   1229 Nm  
Vi lämnade Kanal Öarna vid 10 tiden och började puttra ut mot vår slutdestination innan stora Bisaya- Brest. Solen var stekhet redan innan lunch. Runt öarna och längre ut i havet fanns bojar till fiskeburar, ibland behövde vi korrigera oss imellan, men oftast gick det att hålla en och samma kurs. Det var mycket lite vind hela den dagen och vi tog ett gemensat beslut att vi skulle njuta av dagen och hissade båda seglen och stängde av oljuds monstret till motorn. Vi har kört motor i flera dagar känns det som och att välja att gå ner 4 knop och sen segla på 2-3knops fart kändes helt underbart.
Jag slängde ut 2 fiskerevar och gav alla varsin öl. Solkräm på, blått hav och inte en båt i sikte- kan man ha det bättre?
En stor fisk nappade, rullen började skrika. Det blev lite kaotiskt, jag höll på med disken och sprang upp och tog spöt, satte autopiloten på StandBy och ändra kursen mot upp i vind för att få ner hastigheten. Kände hur spöt pumpade och när jag tyckte jag fått kontroll- då tog reven slut och linan försvann i fjärran.
Efter att vi ätit mat: Thai Onkle Bens med Ris, så drog vi igång motorn. Vi hade många timmar kvar och behövde göra några distans. Planen var att komma fram till den klippiga tidvattenskusten vid gryning och då få det lite lättare att navigera. Natten var rätt så händelselös, vi såg 1 segelbåt som seglade mot England, 1 fiskebåt och en färja. Ännu en natt som var stjärnklar!
Månen kom upp i slutet och gav oss bättre sikt förhållanden, nu såg vi fyrar på land och det skulle inte dröja fråns vi började också se Prickar. Gryningen drog på sig och det började bli lite tajt mellan öarna, fördelen var ändå på vår sida då Prickarna var lys-satta och vi klart kunde se vart de var. Vi tog tidigt skift om vilka som skulle styra, men improviserade hur länge man orkade styra. Jag låg i sittbrunn och sov som vanligt, eftersom jag är den ända vana seglaren så var det bäst att finnas nära till hands. När vi såg land i morgon ljuset så var det fantastiskt, klipporna ser ut som fingrar som spretar upp mot himmelen. Englands vita klippor är inget mot de klippor man möts i Frankrike. På klippspetsarna var Fort eller Kloster byggda, en hade till och med en bro byggd till för det var en klippskreva imellan.
Kl 09.30 kom vi fram till en fiskeby utanför Brest. Vi valde att lägga oss mer strategiskt längre ut från Brest, för att kunna göra ett bra avstamp när vi skulle över till Spanien.
          Camaret Sur Mer
10-06-05 20:00 SW, 5 m/s   1229 Nm

We are in France again. "Camaret Sur Mer" Last step towards Spain and rest of the Atlantic sailing...

När vi kom fram till hamn hade jag sovit en timma totalt under natt seglingen, men ingen var riktigt trött. Vi firade i Camaret Sur Mer med att öppna upp varsin öl, det blev de öl som gänget köpte i "St Peter Port", men av misstag blev 8,5%. Efter en sådan öl var ju alla mer eller mindre fulla. Vi åt frukost och skålade. Senare runt lunch fick vi tummen ur och drog till dusharna. Jag hade inte dushat på 3 dagar och det var underbart. Tyvärr behövde man betala 2 euro för att dusch och det var ju lite irriterat, bara jag hade en 2E mynt, så jag och Riley hoppde in i samma dusch och grabbarna fick gå runt och fråga om nån kunde växla.
När jag och Riley skulle gå tillbaka tittade vi ner i hamnbasängens kristallklara vatten, där såg vi stora musselskal och kvickt började vi klättra neråt för att få tag på de dyrgripar vi såg (dessa skulle bli presenter åt släkt och vänner). Efter en kasse full av olika storlekar och former var vi nöjda med vår skatt. Riley var så ivrig att hon faktiskt "simmade" ner med hela sin kropps längd unde vattnet för att få tag på de största. Det roliga var att hon senare såg att tidvattnets Ebb gjorde att hon kunde ha nått de utan problem senare genom att bara vänta ut vattnets bortgång.
Vi lämnade musselskalen och åt färska baguetter som Fredrik kom med! Jätte goda.
Riley och jag uppdaterade hemsidan och gick sen längs stranden. På klipporna fanns flera bunkrar från andra världskriget, det var branta klippor med tistlelbuskar längs sidorna. Jag frågade om vi skulle upp till bunkrarna, men såg senare att det skulle blir riktigt svårt, Riley bangade inte och med lite ångerst började vi förstå att det var ett misstag att klättra där. När vi var väl där uppe på en stig (som man lätt kunde ha tagit från byn innan) var jag helt blodigt på händer och fötter, mina sandaler skyddade inte så bra de törnar och taggar som rispade allt de kunde komma åt. (dagen efter gör alla mina fingrar ont efter att taggarna har infekterat såren) Vi gick nerför stigen och den första människa vi mötte var Fredrik, han hade gjort en egen upptäcktsfärd och valt samma väg (den lätta). På kvällen åt vi på en fiskresturang, jag beställde "Biff" och fick lövtunt strimlade köttbitar som var våta. Mer och mer blev jag och Johannes besvikan (vi valde samma rätt). Jag började snegla mot Fredriks tallrik där han åt musslor (jag gillar inte fiskrätter) och frågade om jag kunde pröva. Det var ju så jäkla gått!!! Jag tog 4 till innan jag började skämmas.. hum, nästa gång vi äter ute så ska jag köpa en hel tallrik med musslor!.
10-06-06 10:00 W, 2 m/s   1229 Nm Its a cleaning day for us. Ill going to fix the waterpump today. Riley are going for a LaunderymaT. Its going to rain this afternoon and rest of the beginning of the week. Plan was to leave to Spain/Portugal tomorrow. But the winds is not in our favor.. We have to wait or go along the France coast for a fue days. Thursday is the day when it is good again..
Jag vaknade vid 09 tiden och kunde inte sova, gick därför till Försvarsborgen och gjorde morgon bestyren. Det är nämligen där som toan och duscharna finns, inbyggt under försvarsmuren vid vallgraven. Fiffig lösning. Fick väder rapporter från min Pappa och det ser inte ljust ut för att korsa Bisqaya imorgon eller hela halva nästa vecka. På Torsdag kan vi dra nästa gång. Därför letar jag nu hamnar längs Franska kustsidan för att kunna besöka, det kan åtminstone underhålla oss för några dagar. Ligga i hamn kan också vara kul. Det finns mycket att se. Återkommer senare om vad vårt beslut blev.
10-06-07 SW, 7m/s     Sailed to Concarneau, its great. See when we can sail again. Johannes and Fredrik are soon flying home.
 
           
10-06-08 W, 10m/s   1302nm Dryed cloths and mainsail was wet too.
 
10-06-09 W, 10m/s   1302nm Did a BBQ, still waiting for right winds to go to Spain.
 
10-06-10 E, 15 m/s   1302nm Rent a car and went to Quimper.
 
10-06-11 N, 12 m/s     We are leaving for Spain. I sa 3 dolphins again, Riley missed them again. But I keep telling her that soon she will get her moment. Autopilot got brokend! 50nm outside France, to strong winds to turn around, be just have to suck it up....... I tell the crew that isnt the world, we have a strong boat and all is well. We can make it with just stearing manually. And so we did.
 
10-06-12 NW, 8m/s   1624nm . Nightsailing without a autopilot! Not so fun, we had to take 0,5-1h turns to stear the boat. Waterpump failor did so we had to take water from emergancy canesters that I filled up in France. The Gas to do cooking got empty middle of the day, now I just can eat cold food and sandwiches. Its alright though, for we just have 24h left when it happend. We sa so much dolphins today! So many was dancing in the waves! /captain